МРЕЖА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ОДЛИВ НА МОЗОЦИ

Мрежата за спречување на одливот на мозоци е неформална мрежа составена од 7 граѓански организации кои работат на различни полиња поврзани со развојот на младите, младинските политики и права, како и младинското информирање

„Одлив на мозоци“ во Северна Македонија

Низ историјата, за емиграцијата на македонските граѓани кон поразвиените западни земји може да се забележат неколку бранови. Меѓутоа, анализирајќи ја емиграцијата после независноста на Северна Македонија, а особено после 2000 година, посебно нотирано е масовното иселување на високо обучени и квалификувани млади граѓани. Овој феномен познат како „одлив на мозоци“ е прашање кое во последниот период има свои подеми и падови во јавниот дискурс периодично заземајќи го епитетот на една од главните теми во секојдневните политики и случувања во нашата држава.

ЗНАЧИТЕЛНИ ПОДАТОЦИ

Податоци поврзани со младинското иселување кои е важно да се знаат
ОТСЕЛЕНИ ЛИЦА

ОТСЕЛЕНИ ЛИЦА

во последните 15 години според Светска банка

ЗАГУБА НА ДРЖАВАТА

ЗАГУБА НА ДРЖАВАТА

од секој млад човек кој ќе ја напушти нашата држава

ТРОШОК НА ДРЖАВАТА

ТРОШОК НА ДРЖАВАТА

при инвестирање во еден млад човек кој потоа ќе замине

ЗА ИСЕЛУВАЊЕ

ЗА ИСЕЛУВАЊЕ

1. Да најдат работа 2. Бараат подобар живот 3. Фрустрација од политичката ситуација

ЧЛЕНКИ НА МРЕЖАТА

Запознајте се со членките на мрежата и посетете ги нивните веб- страници за повеќе информации
ЛИДЕРИ ЗА ЕДУКАЦИЈА, АКТИВИЗАМ И РАЗВОЈ

ЛИДЕРИ ЗА ЕДУКАЦИЈА, АКТИВИЗАМ И РАЗВОЈ

дознај повеќе
МЛАДИИНФО ИНТЕРНАЦИОНАЛ

МЛАДИИНФО ИНТЕРНАЦИОНАЛ

дознај повеќе
ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЛАДИТЕ МОЖАТ

ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЛАДИТЕ МОЖАТ

дознај повеќе
МЛАДИНСКИ СОЈУЗ- КРУШЕВО

МЛАДИНСКИ СОЈУЗ- КРУШЕВО

дознај повеќе
ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДИСЛЕКСИЈА АЈНШТАЈН

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДИСЛЕКСИЈА АЈНШТАЈН

дознај повеќе
ЦЕНТАР ЗА МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ КРИК

ЦЕНТАР ЗА МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ КРИК

дознај повеќе
ЦЕНТАР ЗА МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН РАЗВОЈ- ПРОЦЕС

ЦЕНТАР ЗА МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН РАЗВОЈ- ПРОЦЕС

дознај повеќе

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Погледнете ги последните објави кои произлегуваат од активностите на мрежата
Реакција и препораки на Мрежата за спречување на одлив на мозоци во пресрет на парламентарните избори

Претстојните парламентарни избори се шанса за политичките партии да покажат дека...

Неостварувањето/ непочитување на човековите права причина за одливот на мозоци?

Одлив на мозоци е термин кој секојдневно се повеќе се слуша, но колкав процент од население...

Нема земја за старци Како од „одлив до прилив на мозоци?” Искуства од соседството и пошироко

За предизвикот на иселувањето на младите треба многу повеќе креативност, макотрпна работа и...

Одлив на мозоци: национален приоритет или политички наратив?

„Одлив на мозоци“, термин кој речиси секојдневно одекнува во јавниот и медиумски дискурс, а...

КОНТАКТИРАЈ НЀ

Пополни ја формата за контакт